ABNY
Image default
Rechten

Ontslag op staande voet aanvechten

Ontslag op staande voet aanvechten

Je bent op staande voet ontslagen. Dat houd in dat je vanaf dat moment niet meer werkzaam bent. Vaak moet er iets heel serieus gebeuren om tot dit punt te komen. Maar niet in alle gevallen voldoet de situatie aan de voorwaarden voor een ontslag op staande voet

4 redenen voor ontslag op staande voet

Jouw werkgever mag je alleen op staande voet ontslaan als hij hier een geldige reden voor heeft. De werkgever is verplicht om je de reden van ontslag te vertellen. Bij een van de onderstaande redenen mag de werkgever jouw arbeidsovereenkomst per direct beìndigen:

 

  1. Je hebt iets gestolen;

  2. Je hebt gefraudeerd;

  3. Je hebt in ernstige mate niet de bekwaamheid om de werkzaamheden te verrichten;

  4. Je weigert om je werkzaamheden uit te voeren zonder een goede reden.

Wat zijn de gevolgen van ontslag op staande voet?

Het belangrijkste gevolg is dat jouw werkgever bij een geldige reden van ontslag op staande voet niet langer verplicht is om je loon te betalen. Naast dat je geen loon meer ontvangt heb je ook geen recht op een WW-uitkering of een transitievergoeding. Wat je wel kan doen is bij de gemeente nagaan of je aanspraak maakt op een bijstandsuitkering.

Wanneer de werkgever in zijn recht is om jou op staande voet te ontslaan, dan moet jij een vergoeding (schadeplichting) betalen aan jouw werkgever. Heb je een vast of tijdelijk contract dat tussentijds opgezegd kan worden? Dan is de vergoeding gelijk aan het loon wat je zou ontvangen over de geldende opzegtermijn. Heb je een tijdelijk contract wat je niet tussentijds op kunt zeggen? Dan betaal je een vergoeding gelijk aan het loon wat je zou ontvangen als het tijdelijke contract van rechtswege zou worden beëindigd. 

Wat kun je doen tegen een ontslag op staande voet?

Jouw werkgever kan je op staande voet hebben ontslagen zonder een geldige reden. Je bent in je recht om dit aan te vechten. Dan kun je onderstaande stappen volgen:

 

  • Geef mondeling aan dat je het niet eens bent met de beslissing om op staande voet ontslagen te worden.

  • Schrijf een aangetekende protestbrief wanneer je van jouw werkgever de schriftelijke ontslagbevestiging hebt ontvangen. Schrijf deze brief ook wanneer je geen schriftelijke bevestiging van je werkgever ontvangt.

  • Geef in de aangetekende protestbrief aan dat je beschikbaar bent om te werken en dat je aanspraak maakt op loon. 

  • Zorg dat je binnen twee maanden het ontslag op staande voet aanvecht bij de rechter. Vecht je dit later aan? Dan staat het ontslag vast en kan de rechter niks meer voor je betekenen. Zoek in dit geval snel hulp. 

 

Of het ontslag op staande voet nu met of zonder geldige reden is, kun je altijd het beste advies vragen aan een gespecialiseerde jurist. 

https://www.das.nl/ontslag/soorten-ontslag/ontslag-op-staande-voet