Alles over parkeren en stilstaan

De theorie voor de auto is voor veel van ons wel een tijdje gelezen. Zelf merk ik regelmatig dat ik ...

Inhoudsopgave:

De theorie voor de auto is voor veel van ons wel een tijdje gelezen. Zelf merk ik regelmatig dat ik echt niet meer alles weet. En dan specifiek over het parkeren. Waar kun je nu wel bijvoorbeeld parkeren in Sittard en waar niet? Welke regels komen hierbij kijken? Is er een verschil tussen parkeren en stilstaan? Wat zijn de regels bij beide gevallen? En zijn er buiten de bebouwde kom andere regels? In dit artikel ga ik de regels nog een keer voor je op een rij zetten!

Parkeren en stilstaan?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen stilstaan en parkeren. In beide gevallen gelden dan ook andere regels. Er zijn twee verschillende soorten stilstaan. Je hebt stilstaan door een bepaalde verkeerssituatie zoals bijvoorbeeld een rood stoplicht en je hebt stilstaan door een andere reden. Dit is voor een korte duur zoals laden en lossen en stoppen om iemand af te zetten. Gaat het niet over deze twee vormen? Dan is het parkeren, zelfs als je in de auto zit.

Waar mag je stilstaan en waar niet?

Als jij stil wil staan op de weg en de oorzaak is niet door het verkeer kun je dit doen aan de rechter- of linkerzijde van de weg, tenzij dit anders is vermeld. Op het moment dat er een gele doorgetrokken streep op de stoep staat, mag je daar niet stilstaan.

Er zijn binnen het verkeer een aantal plekken waar je gewoon niet stil mag staan:

–          Op een viaduct

–          Binnen vijf meter voor of na een oversteekplaats

–          Op een kruising

–          Bij een bushalte. Behalve als je passagiers in of uit laat stappen en de bus niet hindert.

–          Binnen vijf beter voor of na een bocht

–          In tunnels

–          Op de rijbaan naast een bus- of fietsstrook

Parkeren en stilstaan

De plekken waar je niet stil mag staan, mag je ook niet parkeren. Ook mag je niet parkeren voor een uit- of inrit. Het klinkt misschien logisch, maar op parkeerplaatsen, in parkeervakken en op parkeerstroken mag je natuurlijk wel parkeren.

Parkeren buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg. Op alle andere wegen mag dit wel, tenzij dit weer anders staat aangegeven. Daarnaast mag je jouw auto gewoon parkeren in de berm. Belangrijk is wel dat je het verkeer tijdens het stilstaan en parkeren niet hindert. Dit heeft zowel betrekking op het stilstaan als op het parkeren.

Tags:
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Tegenwoordig willen steeds meer mensen zich richten op duurzaamheid. Zo zijn er ook bedrijven die zich dan ook steeds meer gaan focussen op het milieu. ...

Wil je samen met de familie weg en wil je het liefst gratis parkeren in Heerlen? Voordat je vertrekt moet je zeker eerst wat opzoeken ...

Manuele therapie en fysiotherapie zijn termen die bij veel mensen voor enige verwarring kunnen zorgen. Deze termen worden namelijk vaak verkeerd gebruikt. Waar het op ...

Trapliften, ook wel stoeltjesliften genoemd, worden gecombineerd met huisliften, plateauliften, zweefliften en trappenklimmers als oplossingen voor traplopen. Bijvoorbeeld wanneer mobiliteit wordt belemmerd door leeftijdsgerelateerde aandoeningen ...