Een van de grootste dingen die je je deze zomer kunt afvragen is welke houtskool je op je BBQ moet leggen. Kies je voor houtskool of briketten? Beide houtskool soorten hebben om verschillende redenen hun plaats veroverd in de barbecue wereld. In dit artikel lees je over de grootste verschillen en welke houtskool het beste bij jouw behoeften past. Verschil tussen houtskool en brikettenHoutskool is een overblijfsel dat bestaat uit hout dat niet volledig verbrand is. Om houtskool te maken wordt de luchttoevoer beperkt terwijl het hout wordt verbrand, waardoor er een gedeelte overblijft. Hierdoor houdt je de ideale brandstof over voor je BBQ. Houtskool wordt gemaakt door hout heel langzaam en zonder zuurstof te verbranden. Dit proces wordt ook wel carboniseren genoemd. Het lange branden zorgt ervoor dat al het vocht en alle verontreinigingen in het hout worden weggebrand, zodat je zuivere koolstof overhoudt. Houtskool wordt voornamelijk gemaakt van hardhout, zoals eik en beuk. Deze hardhoutsoorten geven unieke rookaroma’s aan de houtskool die vaak worden geassocieerd met BBQ eten. Houtbriketten worden geproduceerd door de restjes van de houtskoolproductie te gebruiken. Deze worden vervolgens fijngemalen en verwerkt met bindmiddel. Daarna worden ze samengeperst tot blokjes. Briketten zijn dus een meer gecomprimeerde versie van houtskool. Hoe steek ik mijn BBQ dan aan?Het aansteken van houtskool briketten is precies hetzelfde als het aansteken van gewone houtskool. Je hoeft alleen maar de aanmaakblokjes aan te steken en te wachten tot de briketten rood beginnen te gloeien met een laagje as er overheen, voordat je begint te koken. Briketten branden meestal niet zo hoog als normale houtskool, maar ze worden nog steeds extreem heet. Het verschil is dat het branden met briketten meer een betrouwbare en constante temperatuur is. Hierdoor kun je grotere stukken vlees, zoals borststuk en lamsschouder, langzaam en laag laten koken. Welke soort past bij mij?Zowel houtskool als briketten hebben hun voordelen, het enige waar je rekening mee moet houden bij je keuze is wat je van plan bent te gaan koken. Als je een groter stuk vlees langzaam wilt garen of een mooie constante warmte nodig hebt om mee te koken, dan zijn briketten de beste keuze. Aan de andere kant, als je het eten snel op tafel wilt hebben of als je maximale smaak wilt met een professionele langere kooktijd, dan is houtskool de keuze voor jou. Er is geen goed of fout antwoord als het gaat om barbecueën, het gaat erom dat je plezier hebt en dingen kan uitproberen! |
Goed artikel? Deel hem dan op:
Gerelateerde berichten:
- Wat is het FSC keurmerk op hout? Wat is het FSC keurmerk op hout? Wanneer je in een Groothandel hout loopt is het je vast wel eens opgevallen dat eigenlijk al het hout wel...
- De voordelen van Douglas hout bij jouw lokale houthandel in Roosendaal Veel mensen gebruiken Douglas hout voor hun tuinprojecten. Waarom eigenlijk? Er zijn immers veel meer houtsoorten verkrijgbaar en sommige daarvan zijn nog goedkoper ook! Het...
- Heb jij nog vragen over bouwmaterialen als beton, snelbouwstenen en hout? Iedere klusjesman heeft nog wel eens vragen als het gaat om bouwmateriaal. Wat kan je nou beter gebruiken, hout of beton? Of toch snelbouwstenen? Als...
- Duurzame kerstboom van hout Ieder jaar is het weer een feest, letterlijk, het kerstfeest. De heerlijke kersttijd met zijn gezellige lichtjes overal, mooi versierde etalages en heerlijke aroma’s van...
- Gemakkelijke gezonde recepten Lekkere recepten en maaltijden vind je op www.lekkeremaaltijd.nl. Op mijn website laat ik je zien hoe je gemakkelijk en op een eenvoudige manier smaakvol kunt koken. In...
- Elke dag een nieuw gezond recept Een familie met veel moeilijke eters is niet eenvoudig om voor te koken. Waar de één niet houdt van alles dat groen is, lust de...