ABNY
Image default
Financieel

Wat houdt verkocht onder voorbehoud precies in?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning, is de kans groot dat je de term verkocht onder voorbehoud tegenkomt. Zeker doordat de vraag naar koopwoningen in de afgelopen jaren zeer groot is geweest, kwam deze term al snel naar voren wanneer er een nieuwe woning op de markt kwam. Maar wat betekent verkocht onder voorbehoud precies? In dit artikel kun je alles ontdekken over verkocht onder voorbehoud!

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop van een woning nagenoeg rond is. Zowel de kopende als verkopende partij zijn tevreden met elkaars wensen en eisen, waardoor er een voorlopig koopcontract is opgesteld. In dit contract kunnen ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat het koopcontract ontbonden kan worden. Door de ontbindende voorwaarde is de verkoop nog niet definitief en kan de koop zelfs niet doorgaan wanneer de ontbindende voorwaarden niet voldaan zijn.

Welke ontbindende voorwaarden worden vaak gebruikt?

Er kunnen enorm veel verschillende ontbindende voorwaarden worden gesteld. Elke woningtransactie is uniek en hierdoor kunnen er ook verschillende ontbindende voorwaarden worden opgesteld in het voorlopig koopcontract. Meestal hebben mensen de tijd nodig om bepaalde activiteiten uit te voeren of moeten ze wachten op goedkeuring van andere partijen. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • De uitkomst van de bouwtechnische keuring
  • De financiering van het huis rond krijgen
  • Bedenktijd nodig om een definitieve beslissing te nemen

Bouwtechnische keuring

De bouwtechnische keuring is een steeds vaker voorkomende ontbindende voorwaarde. Deze keuring wordt ook wel een bouwkundige keuring genoemd. Bij deze keuring wordt de volledige woning geïnspecteerd door een onafhankelijke specialist. Deze specialist zal al zijn bevindingen rapporteren. Deze specialist is iemand met een bouwkundige achtergrond, waardoor je er zeker van kunt zijn dat de volledige woning grondig wordt geïnspecteerd.

Wanneer er schade wordt geconstateerd, zal de onafhankelijke keurmeester ook in kaart brengen hoeveel het kost om alle gebreken te herstellen. Deze kosten worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Deze categorieën zijn:

  • Directe kosten
  • Kosten voor woonverbetering
  • Toekomstige kosten

Al deze kosten worden genoteerd in het eindrapport, samen met de bouwkundige staat van de woning. Dit rapport wordt ook wel het keuringsrapport genoemd. Wanneer uit het keuringsrapport blijkt dat de bevindingen tijdens de bouwtechnische keuring niet voldoen aan de gemaakte afspraken, dan zal de koop niet doorgaan. In dit geval wordt er niet aan de betreffende ontbindende voorwaarde voldaan, waardoor de potentiële kopers in hun recht staan wanneer zij afzien van de koop.

Financiering

De meest bekende ontbindende voorwaarde is de financiering. Vaak heeft de koper tijd nodig om de financiering voor het huis rond te krijgen. Meestal duurt het 6 tot 8 weken voordat de financiering rond is. De financiering rond krijgen kan door de koper als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst worden gezet. Wanneer de koper niet slaagt in het rond krijgen van de financiering, dan kan de koop niet doorgaan. Hierdoor wordt het koopcontract op basis van de ontbindende voorwaarde ongeldig verklaard. Deze ontbindende voorwaarde kan niet zomaar worden gebruikt. Wanneer de koper de financiering niet rond kan krijgen moet hij of zij hier ook bewijs voor leveren. Indien de financiering niet rond komt doordat de koper te laks is geweest bij het aanvragen van een hypotheek, dan bestaat de kans dat de kopende partij hier een boete voor moet betalen.

Bedenktijd

Naast de financiering en de bouwtechnische keuring is de bedenktijd ook een veelgebruikte ontbindende voorwaarde. Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract heeft de kopende partij in totaal 3 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kan de koper alsnog afzien van de deal. De bedenktijd is daarom een voorwaarde die in het leven is geroepen om de koper te beschermen.

Vaak moeten kopers snel schakelen bij het kopen van een woning, wat op een later moment voor vervelende verrassingen kan zorgen. Omdat het kopen van een huis voor de meeste mensen hun grootste aankoop ooit is, is het begrijpelijk dat je hier goed over na wil denken. Dankzij de bedenktijd als ontbindende voorwaarde hebben kopers 3 dagen de tijd om rustig na te denken over hun voorlopige aankoop. Tevens kunnen zij deze tijd benutten om meer onderzoek te doen naar deze woning.

De verkopende partij heeft niet zomaar het recht op bedenktijd. Echter, dit betekent niet dat bedenktijd voor de verkoper verboden is. Natuurlijk kunnen de koper en verkoper tot overeenstemming komen dat de verkoper bedenktijd krijgt. Ook voor de verkoper geldt dat deze bedenktijd in het voorlopig koopcontract moet worden vastgelegd, maar in de praktijk komt dit zelden voor. Indien de koper of verkoper, die de bedenktijd als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst heeft gezet, binnen het gestelde termijn afziet van de koop, dan is dit mogelijk op basis van deze voorwaarde.