ABNY
Image default
Bedrijven

Vijf tips voor een kleine tuin met gras

Heb je altijd al gedroomd van een leuke tuin maar heb je een kleine(re) ruimte ter beschikking? Goed nieuws: je kan deze ruimte zonder problemen omtoveren tot jouw groene oase. Om optimaal gebruik te maken van de oppervlakte die je hebt, houd je best rekening met een aantal factoren. Volg de tips in dit artikel en op fixpedia.nl en realiseer de tuin van je dromen.

Een gazon of niet?

Voor je de handen uit de mouwen steekt, denk je best eerst na over wat je in je tuin wil en hoe je hem wilt gebruiken. De grote vraag is dan, ga je voor een gazon of niet? Een gazon heeft natuurlijk onderhoud nodig? Als je dan toch voor een gazon gaat en het onderhoud tot een minimum wilt beperken is een goede grasmaaier natuurlijk belangrijk. De beste grasmaaiers voor kleine tuinen zijn klein en compact, maar toch krachtig. Dus bekijk zeker een vergelijkende test voordat je eentje aankoopt.

Gebruik je verticale ruimte

Een volledig ommuurde kleine tuin kan beklemmend werken. Maak hem optisch ruimer door klimmers langs stenen muren of houten schuttingen te planten. Denk bijvoorbeeld aan wilde wingerd die in de herfst prachtig rood verkleurt, aan wintergroene klimop of aan geurige bloeiers als blauweregen of klimhortensia. Geen grond om in te planten? Ook een ‘gordijn’ van bijvoorbeeld bamboe of riet in lange bakken behoort tot de mogelijkheden. Leuk als de wind er doorheen ruist!

Breng structuur

Zelfs de kleinste tuin gaat pas leven als je er structuur in brengt. Dat betekent dat je hoekjes creëert waarin iets gebeurt. Dat kan simpelweg een bloeiende border zijn, een kruidenhoek, een vijvertje, een scharrelplek voor twee kippen, een loungeplek om te lezen, of – puur praktisch – een composthoek. Dé truc om compartimenten in je tuin te creëren is het aanleggen van een haag. In een kleine tuin kies je dan het beste voor haagplanten die als ze hoog opgaan toch smal bijgesnoeid kunnen worden (zoals bepaalde coniferen) of die van nature traag groeien en laag blijven (zoals groenblijvende buxus of geurig bloeiende schijnhulst).

Kies voor een pad

Een typische stadstuin is lang en smal en biedt op het eerste gezicht weinig mogelijkheden. Waarom niet de langgerekte vorm van je tuin omarmen en er een recht pad in leggen? Denk aan zo’n typische houten strandvlonder, of leg oude spoorbielzen, al dan niet met een opening ertussen, zodat kruipend groen voor de nodige sfeer kan zorgen. Langwerpige staptegels kunnen natuurlijk ook, zeker in een strak ontwerp. Laat daarna je fantasie de vrije loop om de borders in te vullen, die nu de hoofdrol krijgen. Heb je je pad perfect in het midden gelegd, dan kun je die symmetrie uitspelen en twee borders in spiegelbeeld maken. Heb je het pad eerder naar een schutting toe gelegd, dan kun je in de smallere border klimmers zetten en in de grote border een weelderig junglegevoel creëren, met uit de kluiten gewassen varens en grote bladplanten. Of maak een moestuintje met bessenstruiken in de smalle strook en een bloeiende siertuin in de brede. Of nog: een langgerekte vijver met waterplanten aan de smalle kant en een pergola met zen-zithoek in het brede gedeelte. En zo zie je hoe dat ene basisontwerp vele mogelijkheden creëert!

Creëer ruimte door niveauverschillen

Je kleine tuin groter laten lijken kan ook door hoogteverschillen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je terras zo aan te leggen dat het hoger ligt dan de rest van de tuin. Dit hoeft niet per se een heel groot hoogteverschil te zijn; één of twee traptreden is eigenlijk al voldoende. Een verlaging kan net als een verhoging de illusie van een ruimere tuin in stand houden. Ook dit zorgt er namelijk voor dat de tuin niet in één blik te vangen is. Je zult echt van dichtbij moeten gaan bekijken wat er op de verhoging of verlaging te zien is.