ABNY
Image default
Beauty en verzorging

Koopgids beste matras

Welk matras voor een goede nachtrust?

We weten allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is. Niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Een goede nachtrust is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoewel dit veel oorzaken kan hebben, is het matras ook een reden die zeker in het rijtje thuis hoort. Hoe kies je nu een goed matras en waar moet deze aan voldoen? Je leest het in dit artikel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Bij het kopen van een matras zijn er een aantal aspecten belangrijk. Zo moet je denken aan uw lichaamsbouw: iemand die groter en/of zwaarder is, heeft meer ondersteuning nodig. Ook is het belangrijk te letten op de ventilatie en vochtregulatie van een matras. De kwaliteit en levensduur van een matras worden hier voor een groot deel door bepaald. Hiernaast speelt je persoonlijke voorkeur uiteraard ook een grote rol bij het kopen van een matras. Zo let je bijvoorbeeld goed op de stevigheid van een matras als je er een voorkeur voor hebt om al dan niet wat harder te liggen. Ook bij rugklachten vormt de veerkracht en het ondersteuningsvermogen een belangrijke rol. Matrassen worden van verschillende materialen gemaakt en allen hebben zij bepaalde eigenschappen, voor- en nadelen. Meest voorkomend zijn de pocketvering matrassen, matrassen met binnenvering, een traagschuim matras en matrassen van koudschuim. Deze laatst genoemde is tevens de meest gebruikte schuimsoort in matrassen is koudschuim en zal hieronder daarom verder besproken worden.

Wat zijn de voordelen een koudschuim matras?

Niet voor niks wordt koudschuim het meest gekozen als schuimvulling voor een matras. Het biedt diverse voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is toch wel de aanpassing naar de vorm van uw lichaam. Door de open celstructuur van het materiaal is er eigenlijk geen sprake van kuilvorming. De veerkracht van dit matras biedt dan ook een goede ondersteuning. Daarnaast zorgt dezelfde structuur voor een zeer goede ventilatie. In de nacht verliezen we veel vocht, dus ook een goede doorlaten hiervan is belangrijk. Nog een groot voordeel van een koudschuim matras is de levensduur van zo’n 12 tot 14 jaar.

Welke matrasmaten zijn er?

Een matras is er niet in maar één standaard maat. Hoewel de meest gebruikelijke maat in lengte 200cm is, heb je over het algemeen de keuze uit verschillende breedtematen. Respectievelijk 80 of 90 centimeter voor een éénpersoonsmatras en voor een tweepersoonsmatras 160, 180 of 200 centimeter. Hoe lang gaat een matras mee? Een algemene richtlijn is om je matras na een jaar of 10 toch echt wel te vervangen. Het vermogen om vocht voldoende te kunnen reguleren, neemt af. Je zult begrijpen dat dit zijn invloed heeft op de hygiëne van het matras. Dit te samen met het afnemende ondersteuningsvermogen heeft weer invloed op je gezondheid en slaapcomfort. Hoe snel dit echter gaat, is afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Wel gesteld kan worden dat een pocketvering matras doorgaans de kortste levensduur heeft en een matras van koudschuim de langste. Er zijn gelukkig ook manieren om de levensduur van jouw matras te verlengen. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik van een top matras en het regelmatig keren en reinigen van je matras.

Wat is het beste matras?

Een hoop informatie tot nu toe, maar eigenlijk is er maar één vraag van groter belang: welk matras is nu het beste? Gelet op kenmerken, zoals hygiëne, comfort en levensduur zou een matras van koudschuim zeker het antwoord op deze vraag mogen zijn. Duidelijk is echter wel geworden dat een goed matras afgestemd is op jouw lichaam en persoonlijke voorkeuren. Wat dus het echt beste matras is, is uiteindelijk voor iedereen verschillend. Nu je weet waar je op moet letten, is het zeker aan te raden om te kijken hoe een matras daadwerkelijk ligt. Het is bij aankoop vaak mogelijk een matras op proef thuis te hebben. Eventjes liggen in de winkel geeft wel een indicatie, maar je ervaart pas echt of een matras geschikt voor je is na meerdere nachten.