ABNY
Image default
Financieel

Heb je als zzp’er in de zorg een boekhouder nodig?

Zzp’er in de zorg zijn is al zwaar genoeg, dus wat extra hulp met je boekhouding kan geen kwaad. Hier leggen we je precies uit wat het betekent om een boekhouder voor zzp in de zorg in te schakelen.

Is een boekhouder verplicht voor zzp zorg?

Nee, een boekhouder is niet verplicht. Als je in staat bent om zelf je administratie op orde te houden, is dit geen probleem. Het bijhouden van je boekhouding hoeft niet heel lastig te zijn. Mits je al je inkomsten en uitgaven goed bijhoudt, zul je niet tegen grote problemen aanlopen. Ook de splitsing in btw is belangrijk voor je belastingaangifte.

Wel is het handig om op de hoogte te zijn van de fiscale regelgeving. Zo kun je garanderen dat je gebruikmaakt van alle aftrekposten die voor jou toepasbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van een boekhouder voor zzp in de zorg?

Als je niet zo goed bent met getallen, en het geduld niet hebt om je eigen administratie te doen, is een boekhouder zeker een aanrader. Vooral voor zzp in de zorg kan dit een hoop tijd en moeite schelen.

Hier geven we je enkele voordelen van het inschakelen van een boekhouder als zzp’er in de zorg:

  • Je bespaart tijd. Je werk is al vermoeiend genoeg. De tijd die je overhoudt besteed je liever niet aan administratie. Het invoeren van de cijfers, de veranderingen in de wetgeving volgen en leren om te gaan met boekhoudprogramma’s is ontzettend tijdrovend. Bij het inschakelen van een boekhouder kun je je richten op wat belangrijk is: je werk en je patiënten.
  • Je ontvangt advies. Toen je als zzp’er de zorg in ging, was je wellicht niet voorbereid op de financiële kant van het verhaal. Je richtte je op het welzijn van je patiënten. Misschien heb je daarom niet genoeg ervaring om beslissingen te maken over je financiën. Een boekhouder kan je tips geven over de best mogelijke carrièrestappen. Ook voor vragen over je financiën of de fiscale regelgeving kun je gemakkelijk bij je boekhouder terecht.
  • Je kunt geld besparen. Je boekhouder weet precies wat er gaande is rondom de fiscale wetgeving. Elke aanpassing of toevoeging van een wet wordt op de voet gevolgd. Je zult op de hoogte gebracht worden van gunstige strategieën om geld te kunnen besparen op je belastingen. Teveel belasting betalen is verleden tijd.
  • Je voorkomt stress. Als zzp’er zul je het wel weten; belastingaangiftes kunnen een race tegen de klok zijn. Je boekhouding moet voldoen aan de wetgeving. Dit betekent dat je zeer gedetailleerd te werk moet gaan. Ook als blijkt dat je administratie niet klopt, verkeer je je in stressvolle situaties. Een boekhouder zorgt ervoor dat alles op tijd in orde is. Ook eventuele aanpassingen worden voor je gedaan. Zo kan jij weer rustig ademhalen.

Boekhouding zzp in de zorg gedeeltelijk uitbesteden

Wil je toch liever zelf de touwtjes in handen houden? Dat is begrijpelijk, gezien het om je financiën gaat. Veel zzp’ers in de zorg kiezen er daarom voor om de administratie van de boekhouding maar gedeeltelijk uit te besteden.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de boekhouding en de omzetbelasting bij te houden. Omzetbelasting is relatief makkelijk, en je bent er niet veel tijd aan kwijt. De boekhouder kan je op weg helpen als je er niet uitkomt. De aangifte en betaling van de omzetbelasting gebeurt 1 keer per kwartaal.

De boekhouder bekommert zich in deze verdeling over de inkomstenbelasting – een meer tijdrovend en ingewikkeld proces. De boekhouder zal bovendien al je gegevens controleren, dus ook de door jou ingevulde cijfers.

Waar vind je een goede boekhouder zzp zorg?

Als je op zoek gaat naar een boekhouder voor zzp in de zorg, wordt het je aangeraden om een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in jouw branche. Hierdoor kun je de beste service verwachten. Zij zullen namelijk precies waar de valkuilen liggen. Boekhouders zoals Zofi bieden gespecialiseerde expertise, en helpen je graag op weg.