ABNY
Image default
Financieel

Alles wat jij moet weten over de kosten koper

Wanneer je op zoek bent naar een huis, dan is het je vast wel eens opgevallen dat er bij de vraagprijs van een huis de afkorting; k.k. staat. Dit staat voor kosten koper en dienen dus additioneel te worden betaald bovenop de uiteindelijke koopsom van de woning. Maar welke kosten vallen nu eigenlijk allemaal onder deze kosten koper en hoe hoog zijn deze kosten? Om je een idee te geven hoe dit in z’n werk gaat, hebben we het in dit artikel van A tot en met Z voor je uitgelegd. Het is namelijk goed te weten dat je deze kosten zelf dient te financieren en dit niet via een geldverstrekker kan. Althans, niet bij je hypotheek in. 

 

Wat zijn de kosten koper exact?

Voordat we verdergaan, is het goed eerst te weten wat de deze kosten nu exact inhouden, voordat we uitleggen hoe je de Frits kosten koper berekenen kunt. Deze kosten dien je te betalen bij het kopen van een huis. Het maakt dan niet uit of je nu voor het eerst een woning koopt of dat het je tweede, derde of misschien zelfs wel vierde woning is. De kosten koper bestaan uit kosten voor de aankoop van de woning én kosten die je maakt om de woning te financieren. Deze kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek en moet je dus uit eigen zak betalen. Extra handig dus om te weten met welke kosten je rekening moet houden. 

 

Waar bestaat ‘kosten koper’ uit?

De kosten koper bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Zo dien je te betalen voor de overdrachtsbelasting, makelaarskosten en ook de notariskosten. Daarnaast zijn er nog allerlei andere kosten die bij het kopen van een woning komen kijken. Dit zijn kosten zoals een bouwkundige keuring, taxatiekosten en eventuele advies- en bemiddelingskosten. Om je een idee te geven hoe hoog deze kosten zijn, hebben we er een aantal voor je verder uitgelicht.

 

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is alleen van toepassing wanneer je een bestaande woning koopt. Ga je voor nieuwbouw, dan heb je niet te maken met deze kosten. De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde van de woning. Wel is het goed te weten dat er vanaf 1 april 2021 een regel is, die kopers tot 35 jaar vrijstelt van deze belasting.

 

Makelaarskosten

Wanneer je een makelaar in armen neemt voor het vinden van een geschikte woning, dan vraagt deze hier een vergoeding voor. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage. Dit geldt overigens zowel voor het kopen, alsook verkopen van een woning. Wel kan het verstandig zijn om bij het kopen van een woning een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze weten vaak net iets eerder of een bepaalde woning in de verkoop gaat, waardoor je de rest misschien net iets te snel af bent.

 

Notariskosten

Wanneer je een wonin gaat kopen, dan dien je dit bij een notaris vast te leggen. De notaris is namelijk de enige die beëdigd is om een rechtsgeldige akte op te maken voor het eigendom van de woning en het afsluiten van een hypotheek (hypotheekakte). De notaris stelt beide aktes op en tekent deze samen met jou en de verkoper. Ook dient de notaris ervoor te zorgen dat dit in het kadaster wordt toegevoegd.

 

Kun je deze kosten meefinancieren?

De kosten koper kunnen vooral voor een starter een flinke impact hebben. Waar je tot enkele jaren geleden deze kosten kon meefinancieren in je hypotheek, kan dit vandaag de dag niet meer. Je kunt namelijk niet meer dan 100% lenen van de woningwaarde. Je dient dus zelf voldoende geld te hebben om dit te kunnen betalen. Houd hier daarom dus ook rekening mee tijdens het eventueel over bieden van een woning. Ook dit dien je zelf te bekostigen. Gemiddeld genomen bedragen de totale kosten koper zo rond de 4 tot 6 procent van de koopsom van het huis.

 

Kan ik de kosten koper ook aftrekken van de belasting?

Gelukkig kun je een groot deel van de kosten via de belasting aftrekken. Dit zijn de advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je dit geld wel eerst zelf dient te betalen en dus pas later terugkrijgt op het moment dat jij je belastingaangifte gaat doen. Dit kan er daarom dus voor zorgen dat je misschien nog even een jaar moet wachten, voordat je een bepaalde verbouwing kunt doen. Je kunt je geld namelijk maar één keer uitgeven.